Rubjerg Knude mellem Løkken og Lønstrup

Løkkens spændende opland

Er du på ferie i Løkken, må du ikke snyde dig selv for en tur rundt på vores skønne egn. Løkkens omegn byder på mange spændende oplevelser og seværdigheder. Rubjerg Knude og Børglum Kloster er blot to blandt mange spændende attraktioner, som du finder lige uden for Løkken!

 

Blokhus og Fårup Sommerland

Tæt på Løkken finder du forlystelsesparken Fårup Sommerland. Fårup er i 2015 kåret til den 2. bedste forlystelsespark i Europa - og er en af Danmarks største turistattraktioner med masser af vilde, sjove og vandvittige våde aktiviteter for hele familien. Alt lige fra vilde rutsjebaner og Børnetivoli til Danmarks største og vådeste vandland! Og husk når entréen først er betalt, så er alle forlystelser og Aquaparken gratis hele dagen!

Vilde rutsjebaner
Skoven er fuld af hæsblæsende rutsjebaner med masser af fart over feltet. Rutsjebanen Orkanen kører – som den eneste i Norden – både over og UNDER vandet! Orkanen tager dig først op i 7. sals højde, og med 75 km/t ryger du ned under vandet og fortsætter skræmmende tæt på træer og buske – mens dine fødder dingler frit i luften! Du kan også prøve Danmarks vildeste acceleration i rutsjebanen Lynet, som bliver skudt af sted fra 0 til 80 km/t på bare to sekunder, og så går turen op og ned i vilde loops og halsbrækkende hårnålesving – eller hvad med en tur i Falken, Danmarks hurtigste trærutsjebane! Kom og vær med og find din yndlings rutsjebane! Er du mere nysgerrig på hvad der befinder sig lig rundt omhjørnet, kan du finde Blokhus-Hune. Her finder du både badestrand, gode spisesteder og et hav af shoppingmuligheder!

Grønhøj og Kettrup Bjerge Blokhus og Fårup Sommerland

I sommerhusområdet Grønhøj  syd for Løkken, finder du den skønne Grønhøj Strand, feriecenteret Dayz Resort Grønhøj Strand, Grønhøj Strand Camping og Camping Rolighed. Der er der fine vandre- og cykelstier til både Løkken og Blokhus. Lidt længere syd på kommer du til de fredede områder Kettrup Bjerge og Lille Norge, der byder på enestående natur med klithede, klitplantager og et spændende dyreliv.

Ingstrup

Kører du syd for Løkken, langs hovedvej 55, kommer du til den lille by Ingstrup (på venstre hånd) og sommerhusområdet Grønhøj (på højre hånd). Ingstrup er kendt for Ingstrup Mejeri og Ingstrup Efterskole. Ingstrup Mejeri er et af Danmarks mindste ostemejerier med over 100 års erfaring. Der arrangeres rundvisning i sommerperioden, og mejeributikken holder åbent året rundt, hvor du kan købe deres mange forskellige oste.

Rubjerg og Rubjerg Knude Fyr

Fortsætter man nord på fra Nr. Lyngby kommer man til Rubjerg Knude med det tilsandede Rubjerg Knude Fyr. Den enorme vandreklit har i løbet af et årti næsten tildækket Rubjerg Knude Fyr og de tilhørende bygninger. Da man i 1900 opførte fyret havde man næppe forestillet sig, hvilken turbulent skæbne det vil få. Allerede i 1920’erne havde man problemer med sandflugt, og i 1968 måtte man opgive kampen mod sandet.

En tur til Rubjerg Knude er en oplevelse for både store og små. Slip børnene løs i områdets største ”sandkasse” og lad dem lege bjergbestigere for en dag. Fra toppen har du den mest fantastiske udsigt i området – mod Løkken og Nr. Lyngby mod syd og Lønstrup mod nord. I både sommer- og vinterhalvåret arrangeres der vandreture i området.

I forbindelse med Rubjerg Knude er det også værd at besøge Strandfogedgaarden, der viser en udstilling om Rubjerg Knudes kultur- og naturhistorie. I området finder du også Rubjerg Knude Kirke og kunsthåndværkeren Knudedrejeren.

NB! Mårup Kirke findes ikke længere. Kirken blev endeligt nedtaget i september i 2015 – i øjeblikket finder en arkæologisk udgravning sted på området, og kirkegården eksisterer stadig.

Læs mere om nedtagningen her: http://www.mynewsdesk.com/dk/nationalmuseet/pressreleases/unik-kirkenedtagning-naar-sidste-kapitel-1209603

Nr. Lyngby

Vest for Vittrup og kun 5 km. nord for Løkken ligger Nr. Lyngby – et dejligt sommerhusområde med en skøn strand. Nr. Lyngby var oprindeligt et lille fiskersamfund, men i dag er det kun de gamle fiskerhuse langs vejen, der vidner om, at her engang var fiskeri. Nr. Lyngby er kendt for sin barske natur og stejle skrænter. Her æder havet hvert år mellem en halv til en hel meter af kysten, og Nr. Lyngby er i dag nok mest kendt for de nedstyrtnings truede huse - ”husene ved havet”. Allerede i 1914 måtte man tage konsekvenserne af havets indtrængning, og man besluttede sig for at rive den gamle middelalder kirke ned og opbygge den på ny længere inde på land. I dag kan man stadig se resterne af den gamle kirkegård, hvor det gamle klokketårn står endnu som et historisk bevis.

De første badegæster kom til Nr. Lyngby i begyndelsen af 1900-tallet, hvor de indlogerede sig på Tranegaard. Gårdens ejere udvidede hurtigt med opførelsen af Lyngby Badehotel, og omkring 1920 købte familien Lyngby Mølle, der lå halvanden kilometer væk. Møllen blev transporteret til badehotellet på de ruller, fiskerne brugte, når de trak deres skibe op på stranden. I møllehuset indrettede man et selskabslokale, og indtil det styrtede ned på stranden i 1970'erne, var Lyngby Mølle et populært dansested og søndagsudflugtsmål for både turister og lokalbefolkningen. I 1977 måtte også Lyngby Badehotel rives ned for ikke at styrte i havet. Det nuværende Hotel Lyngby Mølle blev opført i 1986/87.

I Nr. Lyngby ligger også Familily Farm Fun Park, en vinimportør (EP-Vin), et fjerkræslagteri med gårdbutik (Raunsmed), en stenhugger (Stenhuggergaarden), en smykkekunstner (JØB) og et filteværksted (Kajoli), som også er et besøg værd. Desuden finder du også en campingplads (Gl. Klitgaard Camping) og den kendte Fishermans Rest – en stemningsfyldt engelsk pub med beergarden og havudsigt.

Vittrup

Vittrup ligger som den første by i rækken af små landsbyer mellem Løkken og Hjørring. Byen opstod som stationsby i 1913, da privatbanen Hjørring-Løkken-Aabybro blev anlagt, men allerede i 1963 blev banen nedlagt igen. Det gamle mejeri huser i dag en børnehave, og her er bl.a. også en dagligvarebutik, flere håndværksforretninger og en souvenirbutik, som lever af de mange turister, der dagligt kører gennem byen for at komme til de flotte strande i Nr. Lyngby og Løkken.

Efter Vittrup kommer Sdr. Rubjerg og Gølstrup, hvor du bl.a. finder Gølstrup Fiskepark og Løkkens Vejkro.

Børglum og Børglum Kloster

Børglum er naturligvis først og fremmest kendt for det enestående Børglum Kloster, der med sin imponerende beliggenhed på bakken vest for byen er en af Danmarks mest kendte middelalderbygninger. Mange husker nok også historien om ”Stygge Krumpen” fra TV2’s julekalender, hvor Børglum Kloster dannede de historiske rammer.

I dag er Børglum en lille landsby med under 200 indbyggere. Her finder du dog både butik med kunsthåndværk og gaveartikler, og det skønne bed & breakfast ”Cafehaven”, som tilbyder områdets smukkeste hotelværelser.

Vrå

Fortsætter du øst på fra Børglum Kloster, kommer du til den lille stationsby Vrå. Vrå er først og fremmest kendt for Vrå Højskole, der er en gammel folkehøjskole fra 1872. Desuden findes en stor kunstsamling, Engelund-samlingen, på museet Kunstbygningen i Vrå.
Et andet sted i byen finder du Børnenes Jord – et fristed for byens børn og unge, grundlagt i 1968 med Carl Scharnberg i spidsen, og den første af sin slags i Danmark. Her afholdes hvert år mange gode arrangementer.

Desuden kan nævnes Vrå Station, Vrå Bibliotek, Vrå Turistinformation samt Kulturhuset Uhrenholdtsgaard.dk.

Del denne side

Ferie i Løkken og omegn

Lynet i Fårup Sommerland

 

Grønhøj og Kettrup

 

Grønhøj strand

 

Ingstrup Mejeri

 

Rubjerg Knude

 

Rubjerg Knude Fyr

 

Nr. Lyngby - den gamle vej

 

Nr. Lyngby strand og skrænter

 

Nr. Lyngby Kirke

 

Børglum Kloster aften

 

Børglum Kloster Kirke

 

Cafe Haven

 

 Kunst i Vrå

 

Vittrup Gl. Mejeri

 

Løkkens Vejkro

 

Stenhuggergaarden v/Klaus Unger